Senest oppdatert 2025-03-19

Lønnsstatistikken for gynekologer i denne artikkelen er basert på oppdaterte lønnsdata fra pålitelige kilder som SSB, Bemlo og Finansrådet.

Gjennomsnittlig lønn for gynekolog

I Norge er lønnen for gynekologer i gjennomsnitt 1 243 680 kroner per år (103 640 kr i måneden). Dette inkluderer ofte tillegg for vakter og overtid. Lønnsnivået kan variere avhengig av blant annet arbeidssted, erfaring og ansettelsesform, men gynekologer som jobber i privat sektor har vanligvis høyere lønn enn de som arbeider i offentlig sektor.

Minstelønn

Minstelønnen for en gynekolog på sykehus, inkludert vakttillegg, ligger på litt over en million kroner i året. For nyutdannede spesialister kan startlønnen variere, avhengig av arbeidssted og sektor. Generelt gir privat praksis høyere inngangslønn enn sykehusstillinger.

Lønnspåvirkende faktorer

Flere faktorer spiller inn på lønnen til en gynekolog:

  • Arbeidssted
    Gynekologer ansatt ved offentlige sykehus har ofte en mer regulert lønnsstruktur sammenlignet med dem som jobber i private klinikker eller driver egen praksis. I privat sektor kan inntektene være betydelig høyere.
  • Erfaring
    Lønnen øker vanligvis med erfaring og spesialisering. Gynekologer med mange års praksis kan forvente en betydelig inntektsvekst sammenlignet med nyutdannede spesialister.
  • Vaktarbeid og overtid
    Som for mange andre spesialistleger gir vaktarbeid en vesentlig økning i den totale inntekten. Natt- og helgevakter samt overtidstillegg kan bidra til en høyere årslønn.

Lønnen for vikarierende gynekologer

Som legevikar kan gynekologer forvente en lønn som reflekterer erfaring og kompetanse. Lønnsnivået varierer avhengig av arbeidssted, oppdragets varighet og forhandlinger med oppdragsgiver. Vakttillegg og fleksible arbeidstider kan bidra til en høyere samlet inntekt.


Lønnsopplysningene i denne artikkelen er basert på tilgjengelige data fra blant annet Statistisk sentralbyrå (SSB), Legeforeningen og Bemlo. Det er verdt å merke seg at lønnsnivået kan variere avhengig av faktorer som geografisk plassering, arbeidssted og tidspunkt for datainnsamlingen. De oppgitte tallene gir en indikasjon på forventet lønn, men individuelle avtaler og forhandlinger kan føre til avvik.